Tidsam skapar klimatsmarta lösningar för returpapper

1280x400_Tidsam_CompQual80.jpg

Varje år distribuerar Tidsam miljontals tidningar och tidskrifter till landets butiker – allt från Bamse till Amelia. I nära samarbete med Stena Recycling har man utvecklat en ny, mer hållbar hantering av returtidningar. Numera blir de inte bara till nya tidningar utan även klimatsmarta isoleringsmaterial.

Var tredje sekund året runt köps en tidskrift i någon av landets butiker. Det är Tidsam i Värnamo som sköter förlagens distribution av tidskrifter som säljs som lösnummer i någon av landets 7 000 butiker.
– Digitaliseringen påverkar såklart branschen men den tryckta tidningen har sina exklusiva styrkor och håller ställningen bra, säger Dick Hedegård, logistikchef på Tidsam.

Varje år kommer 25 000 ton tidskrifter och kvällstidningar i retur för återvinning i Värnamo. I nära samarbete med Stena Recycling gjordes returmarknaden om hos Tidsam. Returhanteringen koncentrerades till Värnamo, insamling och logistiklösning utvecklades och nya avsättningsmöjligheter skapades. Returprodukterna kan bli råvara för nya tidningar men numera också ett klimatsmart isoleringsmaterial hos tillverkare på nära håll i regionen. På vägen blir Stena Recyclings filial i Borås en viktig resurs där råvara kan mellanlagras skyddat under tak, vilket är viktigt för bästa kvalitet på råvaran.
– Allt oftare kommer frågor från annonsörer och tidningsköpare som undrar hur tidningar återvinns. Nu kan vi visa hur tidningarna hanteras effektivt och klokt i hela kedjan - och det uppskattas. Vi har också fått en skjuts i hållbarhetsarbetet, inte minst kring bra transportlösningar där det är viktigt för oss att minska miljöpåverkan ytterligare, säger Dick Hedegård.

Tidsams produktion bygger på att nya tidskrifter är färskvara som snabbt ska distribueras ut till affärer och konsumenter. Och returtidningar ska hanteras lika effektivt. En helhetslösning med exakt logistik och nya avsättningsmöjligheter är viktiga delar i återvinningssamarbetet. Varje dag är det flera lastbilar som fylls och körs iväg för att inte produktionen ska störas eller till och med stoppas.
– Samarbetet med Tidsam är ett praktexempel på att det är tillsammans man kan göra stora framsteg, möta tuffa marknadsvillkor och skapa en långsiktig, hållbar lösning med nya värden, säger Oscar Hederström som är kundansvarig på Stena Recycling.


VISSTE DU?

  • Tidningar kan återvinnas om och om igen. Först efter att träfibern använts fem-sex gånger är den förbrukad och måste ersättas med ny råvara från skogen.
  • Allt från serietidningar till tidskrifter kan bli nya tidningar. Kvällstidningar kan bli både nya tidningar om och om igen eller bli råmaterial till hållbara isoleringsmaterial som tillverkas i landet.
  • Tidsams returvolymer är en resurs som sparar 350 000 fullvuxna träd varje år. Det motsvarar en skog som är 1 600 fotbollsplaner stor!
Dela denna sida

Se filmen om vårt samarbete med Tidsam