Ekodesigna framtiden
Ekodesigndirektivet
Ekodesigndirektivet sätter minimikrav på energiprestanda hos produkter och förbjuder de mest energi- och resurskrävande produkterna på EU-marknaden. Förutom energiförbrukningskrav ställer det även krav på funktionalitet och omfattar produkter som inte själva använder energi men som har en påverkan på den totala energianvändningen. Fordon är undantaget från direktivet.
Vi bryr oss om det vi har
Grundidén med Ekodesigndirektivet är att vi måste sluta tänka linjärt och istället arbeta för att skapa ett cirkulärt samhälle där våra resurser stannar kvar i flödet. När kraven från EU och allmänhet ständigt ökar ser vi både ett behov av bättre återanvändning och återvinning och samt ett stort behov av designa produkter för så att de kan återvinnas.
Om det finns en enda sammanfattande mening om hållbarhetstrenderna inom industri och handel är det: Vi måste ta hand om de resurser vi redan har, genom att sluta tänka linjärt och skapa ett cirkulärt samhälle där våra resurser återanvänds.
Louise Eriksson är Design för Återvinning-specialist på Stena Recycling. Det är stor efterfrågan efter hennes arbete, med ett ständigt ökande krav på hållbarhet. Så här sammanfattar hon trenderna just nu.
− Det blir ett allt större intresse för hållbarhet och hållbara affärer. För konsumenterna handlar det om att minska sin påverkan på miljö och omgivning och för näringslivet om att utveckla sina cirkulära affärsmodeller. I samband med det har efterfrågan på hållbara produkter ökat kraftigt, säger Louise Eriksson.
− Många företag börjar se konkurrensfördelar med att utveckla produkter tillverkade av återvunnet material och som kan cirkuleras vidare den dagen produkten förlorar sin ursprungliga funktion. Dessutom ligger detta i linje med de allt starkare kraven enligt EU:s Ekodesigndirektiv. Ekodesigndirektivet är ett bra verktyg för att ställa om till en cirkulär ekonomi.
− Att direktivet, som tidigare var inriktat på energieffektivitet, nu också är inriktat på resurseffektivitet under hela livscykeln är bra. Med hjälp av det kan vi succesivt öka produkters livslängd och se till att använda våra resurser bättre.
Enkla designtips
Här några viktiga tips från Louise till dig som är intresserad av design för återanvändning eller återvinning:
- Förläng livet på produkten. Gör produkten enkel att antingen reparera eller uppgradera, eller att använda på annat vis.
- Förenkla materialåtervinningen. Avstå komplexa sammanfogningsmetoder för att göra produkten enklare att plocka isär senare.
- Använd återvunna material. Då skapas en efterfrågan och en marknad för den återvunna råvaran.
- Använd de vanliga plasterna. Undvik att blanda olika plastsorter i samma produkt. Välj plast efter möjligheten att återvinna den helt enkelt.
VI SLUTER CIRKELN
− Vi på Stena Recycling har en unik och omfattande kunskap inom återvinning tack var vår långa erfarenhet i branschen och de avancerade återvinningsprocesser som vi har in-house. Att dela kunskap och data mellan olika aktörer är en nyckel för transformationen till en cirkulär ekonomi. Genom våra samarbeten inom produktdesign för återvinning kan vi ta stora steg i rätt riktning, avslutar Louise Eriksson.
För att sluta cirkeln måste varje del av den göras rätt, det vi kallar den cirkulära ekonomins värdekedja. Här listar vi en del av det Stena Recycling erbjuder dig – för att bli del av den cirkulära ekonomin.
Tillverkning och användning
- Handhavande produktionsavfall
- Insamling, inklusive användning av anpassade kärl
- Transporter
Återvinning
- Anpassade transporter
- Avancerad sortering
- R&D och ny teknik
- Omhändertagande och spårning av farligt avfall
Återanvändning
- Re-use, reparation
- Second use/second life
- Upcycling support
- Spårbarhet produkt och dess delar
Nya råmaterial
- Mer exakt fragmentering
- Rena kvaliteter
- Årsvisa redovisningar
- Försäljning
Design
- Design för återvinning
- Design för återanvändning
- Återvinningsanalyser mm
Allmänt (flera delar av cirkeln)
- Utbildning/e-Learning
- Innovation/R&D
- Analys och sätta mål
- Hållbarhetskommunikation
- Redovisning av bl a återvinningsgrad