
Volvo Cars ambition är att använda minst 25% återvunnen plast i sin fordonsflotta från 2025. I ett nytt Vinnovafinansierat projekt samlas Volvo Cars, tillverkare av komponenter och Stena Recycling.
– Lämpliga plastsorter, att säkra volymer och kvalitet samt val av komponenter att börja arbeta med är några viktiga diskussionspunkter i starten, säger David Karis på Stenas R&D-avdelning.
– Det är unikt att aktörerna sitter samlat som vi gör i projektet. Det är en förutsättning för att framöver få rätt kvalitet och tillräcklig mängd plast. Det är väldigt inspirerande med engagemanget i projektet, säger Sandra Tostar, teknisk specialist inom polymera material på Volvo Cars.
I juni 2018 blev det känt att Volvo Cars ska använda minst 25% återvunnen plast i bilar och emballage från och med 2025. På Volvo Ocean Race visade bolaget upp en specialbyggd Volvo XC60 med en mängd komponenter tillverkade av återvunnen plast. Stena Recycling bidrog med en ljudisolering i motorrummet som gjordes av gamla säten från Volvobilar. På ett halvår tog Volvo Cars fram 170 komponenter av återvunnen plast till konceptbilen.
– Det går att arbeta snabbt. Vi har lärt oss mycket om nya samarbeten både inom Volvo Cars och med leverantörer för att det skulle bli möjligt. Nu går vi över till fler komponenter av återvunnen plast. Nya verifieras hela tiden och arbetet med konceptbilen har hjälpt till, säger Sandra Tostar.
I en Volvobil finns det ungefär 360 kilo plast som används i hundratals komponenter. Materialet har många viktiga egenskaper, inte minst för att hålla nere bilens vikt och bränsleåtgång.
– Marknaden för återvunnen plast är i stark tillväxt och några av de främsta utmaningarna gäller att säkra tillräckliga volymer av plast och med de egenskaper och den kvalitet som uppfyller Volvo Cars högt ställda krav, säger David Karis.
Nya projekt och nätverk såsom projektet ”Implementera återvunnen plast i fordonskomponenter” blir betydelsefulla för att lösa utmaningarna. Tänkbara materialkällor är en viktig del av projektet liksom plastens mekaniska egenskaper. Håller färgen och duger ytkvaliteten? Tål plasten att åldras och hur länge?
– Elektrifieringen driver också ett naturligt fokus på att arbeta med material inför hela frågan om koldioxidpåverkan. Det är helt uppenbart ett skifte där hållbarhet är viktig och värderas i bilköparnas val, säger Sandra Tostar.
Stena Recycling utvecklar olika processer för återvinning av mer plast. En ny anläggning för återvinning av mjukplast (LDPE) är i drift i Halmstad sedan hösten 2018. Under våren 2019 invigs en utvecklad återvinning av rena hårdplaster ur elektronikavfall, däribland ABS som används i bilar. Även plast från bolagets återvinning av uttjänta bilar samt hårdplast från förpackningar har i framtiden potential att användas i fordonskomponenter.
Initieringsprojektet inom programmet Utmaningsdriven innovation pågår till augusti 2019 och projektleds av RISE IVF (före detta Swerea IVF). Förutom Volvo Cars och Stena Recycling så ingår även IAC Group Sweden AB, KB Components samt Plastal AB.