Louise bidrar till cirkulär omställning
Specialist på hur en produkt ska designas för att underlätta att den både kan användas samt återanvändas under en längre period och att den i hög grad kan återvinnas den dagen då det behövs. Ungefär så här beskriver Louise Eriksson hennes roll på Stena Recycling.
- Vi måste lyfta blicken och se helheten när vi utvecklar produkter för samhället. Redan på ritbordet ska vi designa för att produkterna med dess ingående komponenter och material kan hållas vid liv så länge som möjligt. Vi måste ställa oss fråga; Hur kan produkterna och komponenterna återanvändas och hur ska de till slut återvinnas? Det kan handla om materialval och om att förenkla reparation och uppgradering. Lättare sagt än gjort, men genom att samarbeta över bransch- och industrigränser kan vi tillsammans möjliggöra cirkulära flöden av både produkter, komponenter och material, menar Louise
Allt syftar till att ta hand om resurser på bästa sätt, vilket är utgångspunkten för den cirkulära ekonomin och något som Louise ville fokusera mer på i arbetslivet. Så när flyttlasset gick från Malmö till Stockholm och det var dags att se sig om efter ett arbete i huvudstaden, dök en tjänst inom en relativt nystartad funktion inom Stena Recycling upp.
- Jag har tidigare arbetat tio år på tre olika bolag inom Ikea som produktutvecklare, projektledare, linjechef samt utvecklingschef och det jag har med mig från den tiden är väldigt värdefullt i min nuvarande roll som konsult inom cirkulär design. Jag jobbar nära våra kunder och tillsammans med vår säljorganisation, vilket jag verkligen gillar.
Möjligheten att redan i designfasen vara med och påverka en produkts utformning ställer krav på att förstå flera delar i utvecklings- och tillverkningsprocessen, men också förståelsen för hur den kommer att distribueras, säljas och användas. Louise menar att nyfikenhet är en viktig egenskap för att bidra på rätt sätt i det sammanhanget. Att verkligen försöka förstå hur allt hänger ihop och lära sig mer genom att ställa frågor.
- Tidigare har Stena Recycling ofta varit en resurs när det gäller cirkulär utveckling av enstaka produkter. För att vi ska få ett större genomslag och en snabbare omställning till ett mer cirkulärt samhälle behöver tillverkningsindustrin ta ett helhetsgrepp om sin verksamhet. Det kan till exempel krävas nya affärsmodeller som innebär ett helt nytt tänk för att skapa en långsiktigt hållbar vara. Där vill jag vara ett stöd, som både kan visa på fördelar men som också kan utmana för att få en större effekt på insatserna. I min roll har jag därför alla möjligheter att bidra till en cirkulär omställning och det känns väldigt spännande!