Återvunnen plast från Stena Recycling i Ballografs klassiska Epocapenna

2021-05-19

1280x400_CompQual80.jpg

Penntillverkaren Ballograf använder återvunnen hårdplast i en specialutgåva av klassiska kulspetspennan Epoca. Plasten har återvunnits ur uttjänt elektronik hos Stena Recycling. – Hög kvalitet gjorde materialbytet enkelt. Det är ett viktigt steg för att minska vår klimatpåverkan och intresset är stort hos kunderna, säger Mattias Holm, marknadschef på Ballograf.

En mer cirkulär produkt

Epoca-pennan har de egenskaper som kunderna värderar högt hos en långlivad produkt. Ballograf erbjuder livstids garanti på mekanismen i pennorna och patronen kan bytas ut. En enda patron räcker till 8000 meter skrift, pennorna har med andra ord en lång livslängd redan.

– Genom användningen av återvunnen ABS-plast i en specialutgåva av Epoca tar vi ett steg till. På detta sätt kan vi erbjuda en ännu mer cirkulär produkt. Intresset är stort redan från start och vi tror att detta blir en game-changer för oss, säger Mattias Holm.

Plast från uttjänt elektronik

Ballografs Epoca-penna är en vanlig syn hos myndigheter, banker, och i andra verksamheter där det krävs arkivbeständigt bläck och pennor som håller länge.

I den nya produktserien Epoca Recycled Plastics används lokalt återvunnen (post-consumer) plast till hela pennkroppen. Det är kvalitetsplast som återvunnits ur uttjänt elektronik på anläggningen Stena Nordic Recycling Center i Halmstad. Genom den höga kvaliteten kunde Ballograf snabbt ställa om och ersätta traditionell cellulosa- och oljebaserad plast i pennan. Från materialspecifikation och levererad råvara till färdig produkt tog det bara ett par veckor.

– Det känns positivt att kunna börja fasa ut jungfruliga råvaror i pennorna. Det är också glädjande att återvunnen kvalitetsplast så enkelt kan ersätta jungfrulig råvara, säger Mattias Holm.

Främjar cirkulär ekonomi

Mattias Nilsson, försäljnings- och marknadschef på Stena Recycling säger att en cirkulär ekonomi kan främjas på många sätt:

– Det kan ske storskaligt och ur ett komplext systemperspektiv. Då arbetar man i en produkts eller verksamhets hela värdekedja. Det kan också göras snabbt och enkelt, som med Ballograf där ett jungfruligt material byts mot ett återvunnet.

Förhoppningsvis kan samarbetet inspirera andra att testa nytt. Det viktiga är att aktiviteterna ger konkreta resultat som bidrar till omställningen mot cirkulär ekonomi.

Dela denna sida