Inducut UF står för “Årets hållbara affärsidé"

2021-04-21

1280x400_Inducut_CompQual80.jpg

Under 2020 startade Stena Recycling i Halmstad ett samarbete med UF Halland som både innebär att stödja organisationen och ge stöd till gymnasieelever som väljer att driva företag under ett år. Genom att erbjuda några utvalda UF-företag, med hållbara affärsidéer, rådgivningsstöd i hur det är att driva ett företag och en inblick i en hållbar produktionskedja har Stena Recycling och eleverna under 20/21 haft ett givande utbyte av varandras kunskaper och erfarenheter.

Fem företag med affärsidéer inom ett brett spektrum, men alla med ett fokus på hållbarhet har vid några tillfällen haft kontakt med deras speciella rådgivare från Stena Recyclings olika verksamheter i Halmstad. Som en ytterligare uppmuntran för dessa UF-företag delar också Stena Recycling ut en utnämning och en peng till ”Årets hållbara affärsidé”. Även en tvåa och en trea utses som också får ett litet bidrag.

Årets utnämning går till Alexander Johansson och Marcus Wehbi vid Falkenbergs Gymnasieskola som driver UF-företaget Inducut UF som säger såhär om utnämningen; ”Att utnämnas till årets hållbara affärsidé är ett fint kvitto på att vi tagit fram en hållbar produkt och att vi har lyckats med vårt UF-företagande. Pengarna kommer vi att investera i företaget så vi kan utveckla det vidare och nå ut till fler kunder.”

Ellinor Persson, säljare på Stena Recycling har varit Inducuts rådgivare.

- Det har varit ett privilegium att ha varit rådgivare till dessa grabbar. Så kul att få kika in i de ungas värld, se hur de arbetar och framför allt hur de tänker miljösmart. Jag är så stolt och imponerad av dem.

Inducut UF vann även kategorin ”Årets innovation” på UF Hallands årliga mässa. Det innebär i sin tur att Alexander och Marcus också får tävla i SM i Ung Företagsamhet i maj med deras affärsidé. Inducuts affärsidé bygger på en upplevd utmaning som Alexander Johansson stötte på förra sommaren då han jobbade på ett hyvleri. Materialet som kommer in till hyvleriet är bundna med polyesterband och på grund utav bandens höga elasticitet blir det tidskrävande och svårt att deformera materialet till mindre volymer. Det innebär att banden tar stor plats som företaget behöver till annan lagerhållning. Utmaningen blev till produkten Inducutter som Alexander och Marcus själva har byggt och monterat ihop. Genom Inducuttern minskas volymen band, genom att de strimlas i mindre bitar, med upp till 90 procent, vilket frigör utrymme och minskar antalet transporter. En lösning som över tid sparar både pengar och miljön.

Vi från Stena Recycling säger stort grattis till Alexander och Marcus och önskar dem lycka till i SM!

Motivering till Stena Recyclings utnämning av Inducut UF till Årets hållbara affärsidé:

För att ha omsatt ett upplevt problem till en hållbar produkt, som effektiviserar hanteringen av överblivet avfall vilket i sin tur frigör lagerutrymme och minskar antalet transporter till ett företag, utses Inducut UF till 2021 års mottagare av utnämningen ”Årets hållbara affärsidé”.

Dela denna sida