Stena Recycling – utsedd till Årets innovatör inom Avfall & Återvinning

2022-11-28

InnovatörAvfallÅtervinning_StenaRecycling2_CompQual80.jpg

Stortsatsningen på återvinning av litiumjonbatterier innebar vinst för Stena Recycling i kategorin ”Årets innovatör inom Avfall & Återvinning” vid Återvinningsgalan 2022. Utmärkelsen går till en person, organisation eller ett företag som lanserat innovativa lösningar eller koncept inom avfalls- och återvinningsområdet.

- Vi är stolta och glada över att Stena Recyclings storskaliga satsning på återvinning av fordonsbatterier uppmärksammas även i det här sammanhanget där återvinningsbranschen samlas, säger Per Axelsson, Affärsområdeschef Batterier Stena Recycling som tog emot priset på galan.

Med en ökande elbilsförsäljning och stigande efterfrågan på råvaror för batteritillverkning höjs kraven på att batterierna ska kunna återvinnas i större utsträckning. Stena Recycling satsar därför på att bli en ledande aktör inom återvinning av fordonsbatterier i Europa. Initialt investeras en kvarts miljard kronor i en ny anläggning i Halmstad med målsättningen att 95 procent av ett batteri ska kunna återvinnas. Värdefulla mineraler så som kobolt, litium och nickel kommer på så sätt tas tillvara på och användas i tillverkningen av nya batterier med mycket hög återvinningsgrad. Den nya anläggningen kommer att ha kapacitet att återvinna 10 000 ton batterimaterial per år. Samtidigt investeras 100 miljoner kronor i batteriuppsamlingscentraler runt om i Europa.

Dela denna sida