
2021-11-29
Utvecklingen kring litiumjonbatterier går allt fortare. Under det kommande decenniet väntas antalet som används i allt från hushållsmaskiner till fordon öka kraftigt. Stena Recycling storsatsar nu på att möta behovet av återvinning och bidra till att minska batteriernas klimatavtryck.
Nyligen offentliggjorde Stena Recycling en investering på en kvarts miljard kronor i vad som ska bli Sveriges och en av Europas mest avancerade anläggningar för återvinning av batterier. Anläggningen kommer att ligga i nära anslutning till Stena Nordic Recycling Center i Halmstad.
Under den tidiga delen av hösten påbörjades bygget av anläggningen som i första skedet väntas hantera cirka 10 000 ton per år. Det kommer att handla om allt från batterier från eldrivna bilar till batterier från olika typer av konsumentprodukter.
- Just nu definierar vi vilken teknik vi ska använda i de olika stegen i återvinningsprocessen. Eftersom vi är tidigt ut med den här typen av anläggning är det spännande att vi nu bryter vi ny mark och sätter standarden inom batteriåtervinning. Målet är att vi ska ha anläggningen i drift under första kvartalet 2023, säger Fredrik Pettersson, VD för Stena Recyclings svenska verksamhet.
Parallellt investeras i en infrastruktur på Stena Recyclings övriga marknader för insamling och sortering av batterier som kommer att skickas till anläggningen i Halmstad. Än så länge har så kallade Battericenters färdigställts i Sverige, Polen och Tyskland. Stena Recyclings övriga marknader, Danmark, Finland, Norge står näst på tur och Italien något senare. Målsättningen är att samla in batterier från hela Europa till anläggningen i Halmstad.
- Återvinning av batterier är en snabbväxande utmaning i samhället och det är en strängare lagstiftning på gång från EU. Inom några år kommer detta sannolikt vara en betydande del av vår verksamhet. Med vår storlek, infrastruktur, kundbas och kompetens har vi alla förutsättningar att bli en av Europas ledande aktörer inom återvinning av batterier så att materialen i använda batterier kan bli cirkulära råvaror för tillverkning av nya, säger Kristofer Sundsgård, Koncernchef med ansvar för Stena Recyclings verksamhet i sju länder i Europa.
Den 30 november arrangerar Stena Recycling ett webbinarium om återvinning av batterier. Eventet är kostnadsfritt och målet är att bjuda på expertis och insikter kring att skapa cirkularitet när det gäller batterier.
Mer information om webbinariet: https://www.stenarecycling.se/information/framtidens-batteriatervinning/
Bildtext: Elbilsbatterier demonteras på Stena Recyclings anläggning i Halmstad. Processen är komplicerad och genomförs av specialutbildad personal.